2010. február 18., csütörtök

20. alkalom: Győzelem az öt királyon (Józs 10.)

Aranymondásunk:


"Izráel Istene, az Úr harcolt Izráelért." (Józs 10,42)


A történet a Bibliában:


1 Adónícedek, Jeruzsálem királya meghallotta, hogy Józsué elfoglalta Ajt, lakóit pedig teljesen kiirtotta, és hogy úgy tett Aj városával és királyával, ahogyan Jerikóval és királyával, és hogy Gibeón lakói békét kötöttek Izráellel, és így közöttük laknak. 2 Ezért nagyon megijedt, hiszen Gibeón nagy város volt, akárcsak egy királyi város, sõt nagyobb volt Ajnál, és csupa vitéz férfiak laktak benne. 3 Adónícedek, Jeruzsálem királya tehát ezt az üzenetet küldte Hóhámnak, Hebrón királyának, Pirámnak, Jarmút királyának, Jáfiának, Lákis királyának és Debírnek, Eglón királyának: 4 Jöjjetek hozzám, segítsetek nekem, és verjük meg Gibeónt, mert békét kötött Józsuéval és Izráel fiaival. 5 Erre összegyûlt, és felvonult az emóriak öt királya: Jeruzsálem királya, Hebrón királya, Jarmút királya, Lákis királya és Eglón királya, õk maguk és egész táboruk. Tábort ütöttek Gibeón alatt, és harcoltak ellene.


6 Akkor a gibeóniak ezt az üzenetet küldték Józsuénak a gilgáli táborba: Ne hagyd cserben szolgáidat! Gyere föl hozzánk gyorsan, és szabadíts meg! Segíts rajtunk, mert a hegyvidéken lakó emóriak királyai összefogtak ellenünk! 7 Erre fölvonult Józsué Gilgálból egész hadseregével, valamennyi vitéz harcosával. 8 Az ÚR ezt mondta Józsuénak: Ne félj tõlük, mert a kezedbe adom õket! Senki sem állhat meg közülük elõtted. 9 Józsué hirtelen rájuk tört, miután egész éjszaka menetelt Gilgálból. 10 Az ÚR megzavarta az ellenséget Izráel elõtt, úgyhogy Izráel nagy vereséget mért rájuk Gibeónnál, üldözte õket a béthóróni hágó felé, és vágta õket egészen Azékáig és Makkédáig.
11 Amikor menekültek Izráel elõl, az ÚR nagy jégesõt hullatott rájuk az égbõl a béthóróni lejtõn egészen Azékáig, és meghaltak. Többen haltak meg a jégesõtõl, mint amennyit fegyverrel mészároltak le Izráel fiai. 12 Amikor az ÚR Izráel fiai kezébe adta az emóriakat, Józsué az ÚRhoz szólt, és ezt mondta Izráel jelenlétében: Nap, maradj veszteg Gibeónban, te is hold, az Ajjálón-völgyben! 13 És veszteg maradt a nap, megállott a hold is, míg ellenségein bosszút állt a nép. Meg van ez írva a Jásár könyvében. Megállt a nap az ég közepén, nem sietett lenyugodni egy teljes napig.  14 Nem volt ilyen nap sem azelõtt, sem azután, hogy emberi szóra így hallgatott volna az ÚR, mert az ÚR harcolt Izráelért.  15 Azután visszatért Józsué az egész Izráellel a gilgáli táborba.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése