2010. január 28., csütörtök

Magunkban vereség, az Úrral győzelem (Józs 7-8. részek)

A mai aranymondás:


"Bizony, vétekeztem az Úr ellen" Józs 7,20.


A történet a Bibliában:


2 Józsué ugyanis néhány férfit küldött Jerikóból Ajba, amely Bét-Áven mellett van, Bételtõl keletre, és azt mondta nekik: Menjetek, és nézzetek körül azon a földön. A férfiak fölmentek, és kémkedtek Ajban. 3 Amikor visszatértek Józsuéhoz, azt mondták neki: Ne vonuljon föl az egész nép. Csak két- vagy háromezer ember vonuljon föl, azok is megverik Ajt. Ne fáraszd oda az egész népet, mert kevesen vannak azok. 4 Fölvonultak tehát oda a népbõl mintegy háromezren, de megfutamodtak Aj emberei elõl. 5Megöltek közülük Aj emberei mintegy harminchat embert, üldözték õket a kaputól egészen Sebárimig, és megverték õket a lejtõn. Ekkor valósággal megolvadt a nép szíve, és olyanná lett, mint a víz.



19 Ekkor azt mondta Józsué Ákánnak: Fiam, adj dicsõséget az ÚRnak, Izráel Istenének! Tégy bûnvallást elõtte, és mondd el nekem, hogy mit tettél, ne titkolj el semmit elõttem. 20 Ákán így válaszolt Józsuénak: Bizony, vétkeztem az ÚR, Izráel Istene ellen, mert ezt meg ezt tettem: 21 Megláttam a zsákmány között egy szép sineári köntöst, kétszáz sekel ezüstöt és egy ötven sekel súlyú aranyrudat. Megkívántam és elvettem õket. Ott vannak a sátramban elásva a földbe, az ezüst is alattuk van. 22 Ekkor Józsué követeket küldött, ezek elfutottak a sátorba, és csakugyan el volt ásva mindez a sátrában, és az ezüst is alatta volt. 23 Kihozták a sátorból, odavitték Józsuéhoz és Izráel fiaihoz, és odatették az ÚR színe elé.


3 Elindult tehát Józsué az egész hadinéppel, és fölvonultak Aj ellen. Kiválasztott Józsué harmincezer erõs vitézt, és elküldte õket éjjel. 4 Ezt a parancsot adta nekik: Figyeljetek rám! Álljatok lesbe a városnál, a várostól nyugatra. Ne legyetek nagyon messze a várostól, és legyetek mindnyájan készenlétben! 5 Én a velem levõ egész néppel megközelítem a várost. Ha majd kijönnek ellenünk, mint elõször, elfutunk elõlük. 6 Õk utánunk fognak jönni annyira, hogy elszakítjuk õket a várostól, mert azt gondolják, hogy futunk elõlük, mint elõször. Mi tehát futunk elõlük. 7 Ti akkor indítsatok támadást a leshelyrõl, és vegyétek birtokba a várost, mert Istenetek, az ÚR, kezetekbe adja azt. 8 És ha majd beveszitek a várost, gyújtsátok föl azt. Az ÚR szava szerint cselekedjetek! Lássátok, ezt parancsoltam nektek! 9 Azután elküldte õket Józsué. Azok elmentek a leshelyre, és elhelyezkedtek Bétel és Aj között, Ajtól nyugatra. Józsué pedig a nép között töltötte ezt az éjszakát. 10 Korán reggel fölkelt Józsué, számba vette a népet, azután fölvonult Izráel véneivel a nép élén Aj ellen. 11 Az egész vele levõ hadinép felvonult. Így közeledtek, és megérkeztek a város alá. Tábort ütöttek Ajtól északra, úgyhogy egy völgy volt köztük és Aj között. 12 Ekkor kijelölt mintegy ötezer embert, és lesbe állította õket Bétel és Aj között a várostól nyugatra. 13 Így helyezték el a népet: a tábor egészét a várostól északra, a hátba támadókat pedig a várostól nyugatra. Józsué ezt az éjszakát a völgyben töltötte.
14 Látta ezt Aj királya. A város férfiai pedig nagy hirtelen korán kivonultak, hogy harcoljanak Izráel ellen; a király és egész népe a kijelölt helyre ment, a síkság szélére, mert nem tudta, hogy lest vetettek neki a várostól nyugatra. 15 Józsué és egész Izráel pedig, mintha vereséget szenvedtek volna tõlük, futásnak eredtek a puszta felé. 16 Ekkor hadba szólították az egész népet, amely még a városban volt, hogy üldözzék õket. Üldözték is Józsuét, és elszakadtak a várostól. 17 Nem maradt senki Ajban és Bételben, aki ne vonult volna ki Izráel ellen. A várost tárva-nyitva hagyták, és úgy üldözték Izráelt. 18 Akkor ezt mondta az ÚR Józsuénak: Nyújtsd ki a kezedben levõ dárdát Aj felé, mert a kezedbe adtam azt. Józsué kinyújtotta a kezében levõ dárdát a város felé. 19 Erre a lesben állók gyorsan fölkeltek helyükrõl, és futni kezdtek, amint Józsué kinyújtotta a kezét. Behatoltak a városba, elfoglalták, és nyomban felgyújtották a várost. 20 Amikor az ajbeliek hátrafordultak, látták, hogy a város füstje száll az ég felé, és nincs módjuk se erre, se arra menekülni, mert a puszta felé menekült nép is visszafordult üldözõi ellen. 21 Amikor ugyanis látta Józsué és egész Izráel, hogy a lesben állók elfoglalták a várost, és hogy a város füstje száll fölfelé, visszafordultak, és vágni kezdték az ajbelieket. 22 A városban levõk is kijöttek ellenük, és így az izráeliek közé kerültek. Ezek innen, azok onnan vágták õket, úgyhogy senki sem maradt, aki elfuthatott vagy elmenekülhetett volna. 23 Aj királyát azonban élve fogták el, és Józsué elé vitték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése